Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Ch- ch- ch- Changes!


Αξίωμα:
Όταν οι αλλαγές είναι γίνονται μόνο για την ιδέα του πράγματος και τον αέρα του 'φρέσκου', χωρίς να εξυπηρετούν κάποιον συγκεκριμένο ορθολογικό σκοπό, καλύτερα να μη γίνονται καθόλου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το λογισμικό.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, έζησα δύο τέτοιες αλλαγές, που πιστεύω πως αποτελούν και τα δύο πιο ακραία παραδείγματα που έχω δει εδώ και χρόνια.



VERSION #1:
DOING IT WRONG
aka
Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ FORMAT.

Είμαι από τους τύπους που πιστεύουν πως όταν κάτι λειτουργεί σωστά δεν το πειράζεις, όσο και να σου πρήζουν τα αρχίδια οι αυτό-αποκαλούμενοι 'ειδήμονες κομπιουτεράκηδες' του internet.

Έτσι, από όταν αγόρασα το laptop πριν 4 χρόνια, μέχρι τώρα ήμουν άνετος και κυριλέ με Windows Vista και Internet Explorer. Όταν οι ανάγκες σου συνοψίζονται σε γράψιμο, παιχνίδια >δεκαετίας και τσόντες, τη δουλειά τους την κάνουν μια χαρά.

'Ουυυυυ 666! Βγάλτα τα Svista! και βάλε Firefox είναι πολύ καλύτερος!'
-καθυστερημένο παπαγαλάκι του ίντερνετ.

(που όταν τους ρωτάω γιατί, τι το καλύτερο έχουν, δεν μου δίνανε ποτέ μια σαφή απάντηση πέραν του ότι 'είναι καλύτερα')

Έτσι λοιπόν, μετά από 4 χρόνια και καναδυο ιούς που δεν αφαιρούνταν με τίποτα, αποφάσισα πως πλέον είναι αναγκαστικά η ώρα να κάνω format, και με την ευκαιρία ας δω για τι στον πούτσο μιλούν αυτοί οι τύποι.

ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!

Και ορίστε το γιατί: οι εταιρείες βλέπω πως τώρα τελευταία έχουν επιμελώς αρχίσει να παρακάμπτουν τη δυνατότητα να κάνεις αυτό που θέλεις με ένα κλικ, και πλέον να χρειάζεσαι κατά μέσο όρο τρία κλικ για την ίδια δουλειά - αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που μπορώ να συνοψίσω σαν 'Counter-Intuitiveness' (...κόντρα σε αυτό που σου βγαίνει φυσικό)

Ξεκινάμε με τον explorer, που είχε 1-κλικ bookmarks, αλλά αποφάσισα την αλλαγή επειδή δεν είχε φακέλους για να τα τακτοποιώ και να μην είναι όλα πεταμένα χύμα (βασικά, είχε τέτοια επιλογή, αλλά το διαπίστωσα κατόπιν εορτής επειδή είμαι gtp τελείως). Και βλέπω στον firefox, πως πρέπει να μπω σε μενού και υπομενού και μαλακίες για να ανοίξω ένα γαμημένο bookmark. LAME!
Εντέλει ξανα-άλλαξα σε chrome κι επιτέλους όλα είναι καλύτερα με εξαίρεση ένα και μοναδικό σημείο:
Για όσους διαβάζουν μονοσέλιδα webcomics: το bookmark για τη βασική σελίδα είναι το ίδιο- αλλάζει μόνο ο αριθμός του τεύχους. Όταν λοιπόν έχω διαβάσει κάπου 40 από τα 100 έστω τεύχη, πως θα κρατήσω σελιδοδείκτη στο σημείο? Αναβαθμίζοντας με ένα κλικ το παλιό bookmark ('θέλετε να αντικατασταθεί?' ναι!) . ΟΧΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΣΕΛΙΔΑΣ ΗΛΙΘΙΟΙ! Δηλαδή ή θα πρέπει να γεμίσω ολόιδια bookmarks ή κάθε φορά να διαγράφω το προηγούμενο??? LAAAAAAAME!

Η εγκατάσταση των win 7 όμως ήταν μακράν χειρότερη.



Εντάξει, το να γίνει το format και να χώσει ένα λειτουργικό που να την παλεύει έγινε full αυτόματα σε μια ώρα. Καλό αυτό.
Το ζόρι ήρθε μετά, στους drivers: 5 ώρες με ταλαιπωρούσε να μην τους ανιχνεύει αυτόματα και να ψάχνω, να προσπαθώ να εγκαταστήσω drivers που δεν ταίριαζαν (κύριοι της Microsoft, όταν λέτε Windows 7 Ultimate, δεν βλάπτει να γράφετε κάπου που να φαίνεται εύκολα αν είναι 32-bit ή 64-bit, για να μην κατεβάζει ο κόσμος ό,τι drivers νάναι). Επέμενε πως έχω 'generic VGA και οι drivers που έχετε είναι οι καλύτεροι και δεν χρειάζονται αλλαγή'. Αλήθεια? Κι εγώ που νόμιζα πως μερικές ώρες νωρίτερα είχα NVIDIA Geforce over 9000!

Ακόμα χειρότερα, ένα σωρό προγράμματα που μου λειτουργούσαν μια χαρά με τα vista, λόγω ασυμβατότητας τώρα έπρεπε να φάω ακόμα ένα 6ωρό να βρω τα καινούρια και να μη μου κάνουν ναζάκια για να τρέξουν. Ακολούθησε μπόλικο computer-rage, απειλές και προσπάθειες για Hadoken-Fatality προς το κωλόπραμα για να υπακούσει, Lannister-style, καθώς και απελπισμένο πρήξιμο στον Χοίρο να με ξελασπώσει (του αφιερώνω τα ecchi σε αυτό το post).

Τι σκατά παίζει με την Taskbar? Παλιά είχα σε χωριστά κουμπάκια-που-με-ένα-κλικ-ανοίγανε το φάκελο με τα έγγραφα, τον 'υπολογιστή μου', τις εικόνες, τον κάδο ανακύκλωσης. Τώρα, όχι μόνο τα χώνει όλα σε ένα φάκελο (το ένα κλικ γίνεται δυόμιση), αλλά έχουν αποκλείσει τελείως τη δυνατότητα να τα ξανακάνεις όπως ήταν παλιά. ΓΙΑΤΙ? Είστε μαλάκες, microsoft? Δε σας βρίζω, σας ρωτάω: είστε μαλάκες?

Ιδιαίτερη διαφορά στην ταχύτητα και τις αποδόσεις δεν είδα μέχρι τώρα. Άρα, όλο το παίδεμα με την εγκατάσταση, το ψάξιμο και το counter-intuitiveness που πλέον θα το έχω αναγκαστικά μόνιμα, έγινε για το τίποτα.



VERSION #2:
DOING IT RIGHT
aka
ΤΟ ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΕΝΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΑΝΑΓΚΗ

Αναφέρομαι στο Clan Quest Mod για το Vampire the Masquerade: Bloodlines.
To original παιχνίδι του 2004, κυκλοφόρησε βεβιασμένα για να προλάβει τα Χριστούγεννα, φίσκα στα bugs -σε φάση που σε ένα ορισμένο σημείο κρασάριζε μόνο του κι έπρεπε να το ξεμπερδέψεις με την console.... Παρόλο που είχε άπειρα προβλήματα ήταν από την αρχή ένα εν δυνάμει διαμάντι με τόσο τρελές προοπτικές, που η κοινότητα των modders συνεχίζει ακόμα και σήμερα να βγάζει νέα expansions και βελτιώσεις.

Τώρα, η εμπειρία μου με την εγκατάσταση mods είναι περιορισμένη και άσχημη (μια φορά πήγα να βάλω ένα sex mod στο fallout 3 και... γαμήθηκε ο Δίας-NOT in the good way), οπότε ήμουν άπειρα επιφυλακτικός. Κατεβάζω λοιπόν το 850 MB 'τέρας', προετοιμασμένος για τα χειρότερα. Κι έπαθα πλάκα!

Οι τύποι είχαν βάλει ένα .exe που όχι μόνο το εγκαθιστά αυτόματα, αλλά κι επιλέγεις ποια από τα στοιχεία του θέλεις! Έγινε με την πρώτη, χωρίς κανένα πρόβλημα!

Αυτό είναι σημάδι σωστής δουλειάς και καλής αλλαγής: οι μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις.
Πέρα από την εξισορρόπηση πολλών disciplines και skills που στο αυθεντικό ήταν άσκοπα πεταμένα xp  λόγω αχρηστότητας, και το νέο ειδικό quest για την κάθε clan, οι τύποι πρόσθεσαν auto-run (επιτέλους!) καθώς και τη δυνατότητα να παρακάμψεις τα απαίσια, βαρετότατα Nosferatu Warrens (φαντάσου σε ένα παιχνίδι που ενθαρρύνει τις non-combat λύσεις, ένα υποχρεωτικό dungeon crawl 3-5 ωρών σε λαβύρινθο.... φρικτό).

Στο μέλλον οι ίδιοι ετοιμάζουν το Antitribu Mod, όπου θα μπορείς να μπεις στη Sabbat αντί να ανέχεσαι τις μαλακίες του LaCroix!

Σοβαρά τώρα, όταν κάνω αυτή τη σύγκριση, φταίω εγώ που βρίζω τη Microsoft και τον Firefox?


4 σχόλια:

  1. ...μπορεί να μην κατάλαβα σχεδόν τίποτα πέρα από την οργή, αλλά απόλαυσα ecchi!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αδερφέ, για να μη χαλιέσαι με το taskbar των 7, θα κάνεις κλικ πάνω του, θα πας properties, και εκεί που λέει taskbar buttons θα επιλέξεις το "never combine".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. dude, to epsa3a to 8ema, to 'never combine' einai mono gia programmata, oxi gia fakelous... btw to 3erate pws o 'ypologisths mou' den einai oute fakelos oute programma? praktika den yparxei!

    ΑπάντησηΔιαγραφή