Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Don't shoot the messenger!

Το μισώ όταν αναγκάζομαι να μαθαίνω νέα πράγματα επειδή κάποιος μαλάκας κάπου αποφασίζει να κάνει Πρωτοποριακές Αλλαγές για Όλους -χωρίς φυσικά να ρωτήσει τη γνώμη μου τους.

Είναι ακριβώς αυτό, που αποφασίστηκε να γίνει στις 15/3: να κλείσει το msn και να 'χρησιμοποιούμε όλοι Skype'.



Λοιπόν, ας τα πάρουμε με τη σειρά. Το Skype είναι καλό για τρία πράγματα:
1) Για να μιλάς και να βλέπεις τους δικούς σου όταν βρίσκεστε σε διαφορετικές χώρες, α λα Raj Koothrappali
2) Για sessions 'pnp' RPG (από όσα ακούω τουλάχιστον, δεν θα το δοκίμαζα προσωπικά)
3) Για online παιχνίδια που χρειάζεται γρήγορη ομαδική συνεννόηση.

Για κείμενο όμως τι γίνεται?

Δεν γνωρίζω κανέναν που να χρησιμοποιεί το Skype έναντι του MSN για γραπτό λόγο. Κανέναν που έχει ανοίξει τέσσερις παράλληλους γραπτούς διαλόγους ενώ βλέπει ταινία ή μιλάει στο τηλέφωνο ή ασχολείται ταυτόχρονα με κάτι άλλο (fapping).

Για τα κοντινά σου άτομα έχεις MSN, και για αυτούς που δεν θέλεις να τρως συνέχεια στη μάπα βολεύεσαι και με το FB.

Γιατί τόση απαξίωση στο Skype? Ο λόγος είναι απλός:

-Σε τί είναι πραγματικά καλή, παρ'όλα τα κουσούρια της, η Microsoft?
-Στο να σε αφήνει να κάνεις personalize τα πάντα με custom ήχους, εικονίδια και χρώματα, ώστε να είναι ευχάριστα στο μάτι. Αυτό ήταν ανέκαθεν το στοιχείο που την έκανε προσιτή στο ευρύτερο κοινό- σε αντίθεση για παράδειγμα, με τα DOS (τα οποία την ψιλοπαλεύανε στο τέλος αποκλειστικά και μόνο χάρη στο Norton Commander- που επίσης είχε προσανατολισμό στο οπτικό θέμα). 

Θέλω να πω, θυμάστε τις απαρχές των comic sans, το Microsoft Bob (τι ηλίθιο όνομα!), που έμοιαζε κάπως έτσι:



Μέχρι και σήμερα, ή Microsoft πάνω-κάτω είχε διατηρήσει την φιλόσοφια του οπτικά ευχάριστου, που δεν ξενίζει τους νέοπες και δεν καθυστερεί τους έμπειρους, ευτυχως χωρίς να ξαναφτάσει σε τέτοια ακραία kitch όπως με το Bob.

Και τώρα, ξαφνικά, χειροφρενιά με στροφή 180 μοιρών. Ιδού τα Windows 8 που θα τρέχουν και σε κινητά τηλέφωνα:



Για όνομα, τι αηδία είναι αυτή!

Αυτό εδώ το ...πράγμα, όπως και το κλείσιμο του MSN κάνει μπαμ από μακριά πως είναι απόφαση της ομάδας των 'ανεδαφικών στατιστικάριων μάνατζερς', και όχι της ομάδας των developers. Για να 'κατακτήσουν και την αγορά των κινητών'! Στάνταρ.

Τέλος πάντων, προβλέπω να γίνει ό,τι γίνεται κάθε φορά που δημιουργείται 'power vacuum' στα δημοφιλη προγράμματα: στην αρχή θα εμφανιστούν 3rd party utilities που να σου επιτρέπουν να κάνεις λίγο πιο ζωηρό το άγευστο και ανάλατο Skype, τα οποία όμως θα έχουν ελλείψεις, προβλήματα συμβατότητας ή απλά 'δε θα είναι τα ίδια ακριβώς με το MSN'.

Έπειτα, θα αναπτυχθούν εντελώς ξεχωριστά προγράμματα, που να προσπαθούν να κερδίσουν το καθένα τον κόσμο για πάρτη του, μέχρι τελικά να διαπιστώσουν πως η μοναδική τους ελπίδα είναι να γίνουν συμβατά μεταξύ τους επειδή του μέσου χρήστη σιγά μη του καούν ταρχίδια να ψάχνει για το κάθε πρόγραμμα χώρια. Κάτι σαν τον Firefox με το Chrome ένα πράγμα.
Σημείωση: θεωρώ 100% σίγουρο πως η Google θα κοιτάξει να αρπάξει κομμάτι από την πίτα με κάτι καινοτόμο που όμως δε θα χρησιμοποιεί ποτέ κανένας (όπως έχει τώρα το plus).

Οπότε... υπομονή. Θα πάρει κανά-δυό χρονάκια αλλά θα μπορούμε και πάλι να μιλάμε γραπτά ταυτόχρονα με πέντε άσχετα άτομα βλέποντας παράλληλα hentai, σαν σύγχρονοι Ναπολέοντες του internet.


2 σχόλια:

  1. βασικά πιστεύω ότι αυτή η νέου τύπου επιφάνεια εργασίας προσπαθεί να γίνει πιο φιλική σε χρήστες που δεν έχουν ιδέα από υπολογ....το 2013(;;;;), να μην έχει κάποιος ιδέα από υπολ....και μοιάζει με επιφάνεια i-phone.....I just had that brain-fart again...

    (παράλληλα να πω ότι αυτό το νέα σου κόνσεπτ με τα γατιά μου θυμίζει το kitty and puppy therary του pewdiepie!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. oi megaloi se hlikia an8rwpoi pou pragmatika ekstasiazontai me tetoia (ayto pou lew 'syndromo Randy Marsh') kai oi gkomenes pou den mporoun na kanoun format. aytoi 8eloun amesa kati filiko sto xrhsth. alla efoson milame gia forced allages, sto mellon mporei na 3enisei ki emena h esena kati tetoio.

    to 8ema einai pws ta minimalistika grafika de ginontai gia logous ais8htikhs, alla gia na trexei to systhma eykolotera sta iphones. pou den exw kai de 8elw na parw

    ΑπάντησηΔιαγραφή